Most čezmejnega pospeševanja (v angl. Cross-border Acceleration Bridge, v nadaljevanju CAB 2018–19) je program za start-up podjetja, ki ga izvajajo usposobljena podjetja v italijansko–slovenskem partnerstvu, financira pa ga program Interreg Italija-Slovenija 2014-2020 s ciljem podpirati inovativna in rastoča start-up podjetja z namenom rasti zaradi specifičnih značilnosti na območju programskega območja Italija–Slovenija. Vodilni projektni partner je italijanski raziskovalni in tehnološko prenosni center Friuli Innovazione, v Sloveniji pa med drugim ABC pospeševalnik. – Izmed triindvajsetih prijavljenih bo v tokratnem programu, ki se je pričel z dvodnevnim CAB Bootcampom v ponedeljek, 1. oktobra, v ABC-ju, svoje razvojne temelje postavljalo petnajst izbranih podjetij.

 

Na razpis CAB so se lahko prijavile ekipe v zgodnji fazi razvoja, ki se ukvarjajo s konkretnim tržnim izzivom na področju umetne inteligence, strojnega učenja in interneta stvari, masovnih podatkov, blockchain tehnologije, informacijsko-komunikacijskih tehnologij ali pametnih aplikacij za industrijo (industrija 4.0) in imajo že pripravljeno analizo trga, lahko tudi beta verzijo ali prototip, obenem pa je njihov cilj ustanovitev pravne osebe v Italiji ali Sloveniji.

Izmed triindvajsetih prijavljenih na razpis CAB je bilo sprejetih petnajst inovativnih start-up podjetij, ki imajo največji potencial za rast v teh dveh državah:

 1. Soplaya
 2. Luckyoneteam
 3. Vires electric mower robot
 4. Foxwin
 5. Tomappo
 6. Picosats
 7. Cafelier
 8. Flexyteam
 9. Omniopti
 10. Procurean
 11. Uztzu
 12. Codebrainer
 13. Datahoney (by honeycomb )
 14. Shop-o-rama.it
 15. Creanest d.o.o.

 

Vse, kar start-upi potrebujejo za postavljanje dobrih temeljev

S prvim oktobrom bodo izbrana podjetja vključena v intenzivno usposabljanje, ki bo potekalo večinoma virtualno, webinarji pa bodo namenjeni pripravi ustrezne predstavitve (pitching) in ostalih materialov za potencialne vlagatelje, prodaji in promociji, vključno z digitalnim marketingom in družabnimi omrežji, pripravi strategije in upravljanju ter odločanju na podlagi baze podatkov. Program se bo osredotočal na edinstvene značilnosti, ki jih ponuja programsko območje (Slovenija in Italija) ter njegove posebnosti, in sicer predstavlja idealno okolje za razvoj trga, kjer imajo nova podjetja možnost preverjati nove poslovne modele, Italija – še posebej njen severni del – pa je po drugi strani okolje z ustaljenim ekonomskim razvojem in tako ponuja pomembne temelje za razvoj podjetij. Tako v Ljubljani kot v Italiji (v Furlaniji-Julijski Krajini) se bodo mentorirani projekti pripravljali tudi na sodelovanje na mednarodnem dogodku CAB EXPO, ki bo predvidoma julija 2019 v Benetkah.

 

           

Foto: Siniša Kanižaj, ABC pospeševalnik


Pospeševalniški program CAB v Sloveniji izvaja ABC pospeševalnik, partnerji celotnega projekta CAB pa so poleg ABC-ja še Fakulteta za management Koper Univerze na Primorskem, Gospodarska zbornica Slovenije in podjetje Smart Com, italijanski projektni partnerji pa so poleg uvodoma omenjenega še Ca ‘Foscari Univerza v Benetkah – Oddelek za management, Univerza v Trstu – Oddelek za ekonomijo, podjetništvo, matematiko in statistične študije “Bruno de Finetti” in zasebni partner Gruppo Euris.

CAB pospeševalni program bo zagonskim podjetjem omogočil možnosti sodelovanja z vodilnimi predstavniki industrije, ki jih v Italiji predstavljajo podjetja ARISTONCAVI, DANIELI, AQUAFIL, ASALASER, CAREL INDUSTRIES in IRINOX, v Sloveniji pa družbe BTC, Petrol, Telekom in Triglav.