Kavomati v virtualni elektrarni. Oblak za pametne hotelirje. Plinske avtopolnilnice za vsak dom. MDF odpadki v krožnem gospodarstvu. Tesla za delovne stroje. Pa čisti premog na poslovnem obzorju. Spoznajte nekaj najbolj zanimivih start-up podjetij iz InnoEnergyjevega portfelja, ki so se predstavljali na letošnjem TBB-ju (The Business Booster), največjem energetsko startupovskem dogodku v Evropi, ki smo ga sredi oktobra spremljali v Kopenhagnu.

 

C-Green: Ko stara metoda postane nova priložnost

C-Green je švedski start-up, ki mulj iz čistilnih naprav predeluje v t.i. biopremog, s tem pa jim uspeva komercialno izkoriščati postopek hidrotermalne karbonizacije (HTC), za katerega je nemški kemik Friedrich Bergius že leta 1931 dobil Nobelovo nagrado. C-Green, ki je bil letos prepoznan tudi za enega izmed stoterice start-upov, ki delajo na globalni energetski tranziciji, za naslednje leto načrtuje zagon proizvodnega obrata s kapaciteto 20 do 25 tisoč ton materiala letno.

 

Ingelia: Čisti premog širi poslovna obzorja

Na taisti tehnologiji uspešno gradi svoj posel tudi španska Ingelia, ki je tako letos odprla že svoj drugi obrat za proizvodnjo čistega premoga, načrtuje pa še nekaj novih, ki se bodo tako pridružili obstoječima v Valencii in na Otoku.

 

ACT&SORB: Z recikliranjem MDF odpadkov do krožnega gospodarstva

Da je prvo podjetje, ki je razvilo metodo, s katero trajnostno reciklira ‘MDF odpadke’ (gre za vlaknene plošče srednje gostote), pa se hvali podjetje ACT&SORB in kot pravi njihov ustanovitelj in izvršni direktor Kenny Vanreppelen, prispevajo s tem k razvoju krožnega gospodarstva. Povračilo investicije v njihovo rešitev pa obljubljajo že v šestih letih.

 

HYGEN: Plinske avtopolnilnice za vsak dom!

Obstoječe distribucijsko omrežje dovaja plin več kot 200 milijonom gospodinjstvom po svetu. Naša misija je plinsko omrežje transformirati v največjo infrastrukturo za alternativno napajanje vozil na svetu. Tako piše na spletni strani start-upa HYGEN, ki bolj kot na elektrifikacijo stavi na plinifikacijo primeta, zagotavljajo pa še zajem dela več kot 30 milijard evrov vrednega trga z gorivi za primestna osebna vozila, pomoč mestom pri odstranjevanju smoga in drugih lokalnih onesnaževal ter opazno zmanjšanje emisij CO2 v prometu z izkoriščanjem obnovljivega plina iz surovin ob pomoči odpadkov ter vetrne in sončne energije.
Start-up, ki med drugim sodeluje s Volkswagnom, bo v letu 2019 iskal nove investicije, je povedal Hygenov soustanovitelj Robert Strods.

 

           

Foto: Alenka Žumbar

WattAlps: Kar Tesla dela za osebno mobilnost, to WattAlps dela za delovne stroje

Zakaj bi delali le na elektrifikaciji osebnega prometa, če pa lahko tovrstne rešitve prenesemo tudi v industrijo, kot je denimo gradbeni sektor? Kot pravi Matthieu Desbois-Renaudin iz francoskega start-upa WattAlps, ki ponuja napredne litijeve energetske sisteme, so rešitve že tu. »Modularni baterijski sistem, namenjen majhnim in srednje velikim serijam, je bolj stroškovno učinkovit, bolj fleksibilen in nudi hitrejšo namestitev,« navajajo na svoji spletni strani.

 

Betterspace360: Oblak za pametne hotelirje

Začeli so z energetskim menedžmentom za hotele in imeli za cilj s podobnimi sistemi pokriti tudi druge stavbe, kot so vrtci, šole, bolnišnice. A so ostali pri hotelirstvu, ki ima znatne potenciale – pa ne le na področju upravljanja z energijo, ampak kar na širšem področju upravljanja hotelskih kapacitet. Ne skrivajo ponosa, da je njihov sistem energetskega menedžmenta sposoben prihraniti hotelu tudi tretjino energije za ogrevanje. Njihovo rešitev uporablja že več kot 600 hotelov, start-up pa je stalno odprt tudi za nove sodelavce.

 

KOENA tec: Ko se kava vključi v virtualno elektrarno

Ste vedeli, da ima vsak kavomat za seboj tudi 10 kW moči? In kaj bi pomenilo, če bi vse kavomate iz največjih kavarniških verig na svetu vključili v energetski sistem za uravnavanje porabe? S tem se od lanskega leta ukvarja nemški start-up KOENA tec, ki je s svojim poslanstvom resno začel koncem minulega leta, njihov soustanovitelj Malcolm Yadack pa pravi, da bi lahko sčasoma na podoben način v energetski sistem vključili tudi večje gospodinjske naprave.

In kaj imata torej skupnega čisti premog in kava v virtualni elektrarni? Sofisticirano energetsko rešitev ter obetajoč poslovni model!