Ste vedeli, da je na profesionalnih kavnih aparatih treba očistiti kavni filter na vsakih 50 kav? »V praksi sicer gostinci kavne aparate očistijo samo enkrat na dan, kar lahko traja nekje od tri do pet minut na filter. To pa je lahko tudi zelo tvegano, saj je voda, ki priteče iz kavnega aparata, izredno vroča. Zato smo razvili  avtomatski čistilec kavnega aparata – Cafélier, ki ima v ohišju zasnovano in patentirano ščetko ki se vrti pod visokimi obrati in je dimenzije da objame kavni filter in ga očisti v do 30 sekundah in se tako lahko uporabi na vsakih deset narejenih kav, kar izboljša tudi kvaliteto same kave,« je Allen Robnik, ustanovitelj start-up podjetja, ki je razvilo orodje za čiščenje profesionalnih kavnih aparatov, povedal na 15. INNOtalksu, ki ga je v ponedeljek, 18. marca, organiziral ABC pospeševalnik na Fakulteti za management v Kopru.

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

»Cafélier je zasnovan tako, da se prilega na vsak profesionalni kavni avtomat na svetu, pri čiščenju odpravi vse zažgane delce stare kave. Natakarjem tako prihrani ročno čiščenje z mokro viledo ali z malo kavno ščetko,« je nadalje povedal Allen Robnik in razložil, da dobra kavarna pripravi okoli štiristo kav na dan, kar predstavlja precejšen izziv za natakarje, ki morajo te kavne aparate tako čistiti tudi po večkrat na dan.

Ko utrujen gostinec pogleda po lokalu …

»Ideja za ta izdelek je prišla čisto po naključju. Na bivšem delovnem mestu sem opravljal inventuro zaloge, ura je bila okoli dve zjutraj. Ko sem se že nameraval odpraviti domov, sem še zadnjič pogledal po lokalu in takrat sem zagledal velik, neočiščen kavni avtomat. Ker je bilo čiščenje aparata zelo mučno, sem se spraševal, če obstaja že kakšna naprava, ki bi očistila kavni filter v manj kot minuti. Po zelo podrobni raziskavi nisem našel podobnega produkta, ki bi bil podoben moji zamisli,« je dejal Robnik in dodal, da je že med samim procesom raziskovanja v njem ideja o obliki izdelka rasla tudi v tehnološkem smislu.

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

»Za moj uspeh pa je bilo ključno, da sem se potem, ko sem v glavi že optimiziral svoj produkt, povezal s ta pravimi ljudmi, ki so imeli izkušnje in so mi pomagali, da sem se lahko spopadel z vsemi izzivi, ki jih razvijanje takšnega produkta prinaša. Za uspeh je bila še kako pomembna tudi ekipa in danes sem ponosen, ko vidim, kaj smo z ekipo naredili v danem času in z omejenimi sredstvi, ki smo jih imeli na voljo,« je pojasnil Robnik.

Razložil je tudi, da je bila ideja o produktu, ko je z ekipo prišel v ABC pospeševalnik, samo na papirju. »ABC pospeševalnik nam je dal podal potrebno znanje, povezave in mentorstva, ki so bila temelj našega uspeha. Ker smo bili mladi, nismo točno vedeli kako bi se soočili s tem poslovnim svetom in mentorstvo pod ABC-jem, je bilo zelo dobrodošlo in nam še vedno pomaga. To je bila zelo dobra izkušnja,« je povedal Robnik, a poudaril, da v sami prvi fazi razvijanja projekta niso pridobili nobenih investicijskih sredstev. »Sem pa zelo ponosen, da smo projekt pripeljali tako daleč, da smo sedaj uspeli podpisati pogodbo z bodočim investitorjem.«

Včeraj s premalo sredstvi, s smelimi cilji v jutri!

Trenutno se v podjetju usmerjajo na slovenski trg. »Naš dolgoročni cilj je pokriti nekje od 8 do 11 odstotkov celotnega slovenskega trga, širitev na tuje trge pa je naš sekundarni cilj. Trenutno razmišljamo o širitvi v Italijo,« je omenil Robnik in dodal: »Želimo se povezati s podjetji, ki so distributerji kave po celem svetu, pa tudi s proizvajalci kavnih aparatov, tako da bi naš izdelek postal obvezna oprema vsakega profesionalnega kavnega avtomata.«

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Na vprašanje, kaj je bil njegov največji izziv pri izpeljavi tega projekta, je Robnik odgovoril, da je najtežje bilo pridobiti sredstva za nadaljnji razvoj. »Premalo smo se ukvarjali z iskanjem investicije, kar je bila naša največja napaka. S tem bi se morali začeti ukvarjati že prej. Denarna sredstva so bila namreč največja ovira pri razvijanju našega produkta,« je razložil Robnik in mladim udeležencem INNOtalksa položil na srce, da se morajo bodoči razvijalci podobnih rešitev zavedati, da njihov produkt v prvem poskusu po vsej verjetnosti ne bo pravilno deloval.

»Da smo naš produkt pripeljali na tako raven kot smo si želeli, smo morali razviti približno enajst prototipov,« je povedal,  ter dodal, da trenutno svoje produkte sestavljajo sami s sodelovanjem slovenskega partnerja. »Naš načrt je, da bo v prihodnosti naš partner sam razvijal in proizvajal izdelek, naša ekipa pa se bo lahko usmerila v samo prodajo,« je še sklenil Robnik.