Znani so rezultati pete izvedbe tekmovanja PowerUp!, v kateri je sodelovalo preko 300 start-upov iz 24 držav iz srednje in vzhodne Evrope (SVE). Sodniki so na velikem finalu 21. maja v Krakovu za zmagovalca razglasili družbo Danubia NanoTech iz Slovaške, ki si je po tesnem boju s tekmeci priborila glavno nagrado. Podjetje je prejelo 50.000 evrov in povabilo v InnoEnergyjev podjetniški pospeševalnik Highway.

 

Zmagovalni start-up je predstavil rešitev za spremljanje temperature zraka s pomočjo grafenskega temperaturnega senzorja, ki je na voljo v obliki izjemno tanke folije, ki se jo lahko pritrdi na vsako nekovinsko podlago. Ta tehnologija je lahko zelo dragocena za akumulatorje električnih vozil in za omrežno baterijsko shranjevanje, saj podaljša življenjsko dobo baterije.

Drugo mesto – in nagrado 10.000 evrov – je prejela družba Atlant3D iz Latvije, ki je razvila večstranski 3D tiskalnik za izdelavo mikro- in nanočipov ter edinstveno rešitev, ki lahko opazno pospeši prototipiranje na področju mikro- in nanonaprav ter sistemov, in to po veliko nižjih stroških kot sedaj.

Tretje mesto – in nagrado 5000 evrov – je prejel madžarski V-Chiller s svojo revolucionarno hladilno napravo, ki lahko pločevinko pijače ohladi v eni sami minuti, in to z minimalno porabo energije in minimalnim vplivom na okolje, k čemur prispevata vakuumska hladilna metoda ter lastniško, okolju prijazno hladilno sredstvo.

 

FOTO: InnoEnergy
Na tekmovanju je sodelovalo 14 start-upov, ki so si možnost sodelovanja v velikem finalu priborili na regionalnih predizborih. Udeleženci so prišli iz Madžarske, Poljske, Češke, Slovaške, Slovenije, Srbije, Litve, Latvije, Estonije, Romunije, Bolgarije, Hrvaške, Turčije in Grčije.
Na letošnjem dogodku je bila prvič v zgodovini tekmovanja podeljena tudi dodatna nagrada »CleanAirChallenge«, za katero so se lahko potegovala podjetja, ki so prikazala inovativnost in pionirsko miselnost na področju pobud za čistejši zrak. To priznanje je dobil estonski Roofit.solar, ki je predstavil novo vrsto solarnega panela, ki vsakdanji strešni material združuje s fotovoltaičnimi moduli.

Katere inovacije zanimajo energetske družbe?

Sodelovanje na tekmovanju PowerUp! ponuja start-upom tudi priložnost za spoznavanje vodilnih predstavnikov energetskega sektorja in sektorja čistih tehnologij, med katerimi je tudi veliko uradnih partnerjev tekmovanja. Letošnji partnerji so RAFAKO, D.TEK, SkupinaZSE in Enerjisa Enerji, ki so ob tej priložnosti iskali obetavne tehnologije za potencialne prihodnje investicije.

 

FOTO: InnoEnergy

Michał Maćkowiak, vodja inovacij pri družbi RAFAKO S.A., je ob tem pojasnil: »Tekmovanje nam nudi odlično priložnost, da se poučimo o najnovejših trendih in tehnologijah na področjih, ki so blizu dejavnostim našega podjetja, in da se zavežemo k resnični spremembi za prihodnost našega planeta. To lahko vključuje elektromobilnost, obnovljive vire energije, alternativna goriva ali shranjevanje energije. To je tudi enkratna priložnost za izmenjavo znanj in izkušenj z drugimi partnerji tekmovanja.«

»Zanimajo nas rešitve na področju plinske in premogovne proizvodnje, pa tudi termoelektrarn, obnovljivih virov, omrežij, e-mobilnosti, energetske učinkovitosti in storitev za odjemalce,« je dodal Emanuele Volpe, vodja inovacij pri družbi DTEK.

FOTO: InnoEnergy