Veščina dobre predstavitve svoje podjetniške ideje je v današnjem svetu hitrih informacij zelo pomembna. Za t.i. kratko predstavitev se uporablja izraz »pitch«. Namen »pitchanja« je prepričati investitorja, da ste vredni zaupanja in ga seznaniti s tematiko, z namenom, da bi verjel v vaš projekt ter da bil v vašo idejo tudi pripravljen vložiti svoja sredstva.

Vrsta kratke predstavitve »elevator pitch« je sicer nastala na Wall Streetu, kjer je bilo zelo težko ujeti potencialne vlagatelje drugje, kot v dvigalu. Tam pa vam oseba ne more uiti, niti vas zapoditi. Dobro pripravljen pitch torej ni pomemben samo v primeru vnaprej znanih predstavitev, ampak je potrebno vedno imeti pripravljen dobro naučen tekst, ki ga morate znati »tudi če vas zbudijo sredi noči«. Ko potencialnega vlagatelja ujamete v primernem trenutku, ni prostora za improvizacijo.

Ker v kratkem času ne moremo predstaviti vseh podrobnosti našega izdelka ali storitve, pitch služi predvsem temu, da naše občinstvo prepričamo, da je naš posel dobra priložnost za investicijo. Obstajajo določena pravila glede elementov vsakega dobrega pitcha oziroma kaj mora pitch nujno vsebovati. Potrebno je pripraviti primeren vrstni red, da zgodba lepo teče in da je naša predstavitev razumljiva občinstvu.

Pri investitorjih je dobro poznan »sequoia deck« koncept predstavitve, ki predlaga sledeč vrstni red:

  • Namen podjetja
  • Problem
  • Rešitev
  • Zakaj zdaj
  • Velikost trga
  • Konkurenca
  • Produkt
  • Poslovni model
  • Ekipa
  • Finance

Več si lahko preberete na tej povezavi.

Med pitchom morate izkazati svoje navdušenje, s katerim prepričate, da v svojo stvar res verjamete. Predstaviti moramo problem, ki ga naš produkt oz. storitev rešuje, oz. vsaj tisto, kar je relevantno za našega naslovnika. Poleg tega moramo seveda predstaviti naš način rešitve problema, pri čemer moramo posredno odgovoriti na vprašanje, v čem smo najboljši in zakaj mora vlagatelj izbrati ravno nas in ne nekoga drugega. Argumente je potrebno podkrepiti s številkami. Bistven je odgovor na vprašanje, kaj je tisto, kar nas pravzaprav dela drugačne od drugih.

Pri pitchanju nikakor ne velja, da je najboljše dobro prihraniti za na konec. Bistvo je priporočljivo sporočiti v prvih 30 sekundah, ko je pozornost občinstva na najvišji točki. Pokazati je potrebno vnemo in entuziazem, saj ravno neverbalna govorica predstavlja enega najpomembnejših faktorjev v procesu navduševanja.

»Če ne znaš razložiti enostavno, ne razumeš dovolj dobro.« (Albert Einstein)

Problem in rešitev je potrebno predstaviti na jasen in razumljiv način. Dober nasvet je, da moramo vsebino govora najprej zaupati svoji stari mami. Če nas razume ona, potem smo »zmagali«. Šele takrat, ko smo ideje sposobni predstaviti na kratek in povsem preprost način, smo namreč pripravljeni na izvedbo pitcha.

Viri:

1. Novipodjetnik.si (5. 5. 2020)

2. Enki (5. 5. 2020)

3. Perfect Pitch Deck (7. 5. 2020)

Foto: pixabay