Namen pobude PowerUp! je najti najbolj inovativne startupe, podjetja v fazi širitve in mala ter srednja podjetja iz srednje in vzhodne Evrope (SVE). Letos je v izzivu sodelovalo 362 podjetij iz 24 držav. V Sloveniji so se za naziv najboljšega v državi potegovali trije izbrani kandidati, Troia, SmartLPG in Geteco.

Zmagovalca – podjetje Troia – je izbrala žirija, ki so jo sestavljali direktorica Next Move Energy in strokovnjakinja za ogljično nevtralnost Nina Bračko Colja, IT-strokovnjak in direktor skupine Žejn in direktor družbe PartIT Ernest Žejn, prof. dr. Matej Zajc s Fakultete za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, ter predstavnik EIT InnoEnergy Szymon Kwiatkowski.

Zmagovalec slovenskega finala tekmovanja v okviru InnoEnergyjevega izziva PowerUp bo našo državo predstavlja tudi na mednarodnem velikem finalu.

Slovensko tekmovanje je letos potekalo preko spleta na dan Zemlje – v sredo, 22. aprila 2020. »Odločali smo se, ali nadaljevati program kljub strogim vseevropskim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa,« je dejal Jakub Miler, direktor za srednjo Evropo v družbi InnoEnergy. »In odločili smo se nadaljevati prav zaradi tega – čeprav s spletno izvedbo na varen in odgovoren način. Še naprej želimo podpirati inovativna podjetja ter jim tako pomagati preživeti, se razvijati in uspešno poslovati v času, ko so gospodarske napovedi precej črnoglede. Prav zdaj, ko bodo morda zanje številni kanali in viri na trgu usahnili, bomo s pomočjo Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo še naprej podpirali inovativne podjetnike s finančnimi sredstvi, znanjem in dragocenimi partnerstvi.«

Troia, zmagovalec slovenskega tekmovanja PowerUp!, s svojim naprednim tehnološkim znanjem in inovativnim razmišljanjem že uspešno prodira na trge po vsem svetu. Platforma Troia AR s pomočjo AR-očal, tablic ali telefonov prikaže računalniško generirane ključne podatke v realnem času in s tem omogoči izjemne izboljšave v smislu operativne odličnosti in kvalitete pri delu. Ponuja neskončne možnosti in poslovne priložnosti za vse industrije in organizacije.

»Zmage smo izredno veseli, saj smo tekmovali proti resnično inovativnim in dobrim rešitvam. Za nas predstavlja potrditev dobrega in trdega dela, ter predvsem potrditev kvalitete naše rešitve. Nagrada bo pripomogla k nadaljnjemu razvoju lastnih rešitev. Verjamemo da nam bo sodelovanje z EIT InnoEnergy prineslo dodatne nove priložnosti, nove kontakte in večjo prepoznavnost, s pomočjo katere bomo svoje rešitve lahko prikazali širši svetovni javnosti,« pravi Primož Sevčnikar.

Na tekmovanju PowerUp! Slovenija se je predstavil tudi startup SparkLPG, ki že to jesen postavlja na trg lasten produkt – avtoplinski sistem za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina ter doseganjem najvišjih izkoristkov motorja, varnosti in prihrankov. Gre za lasten dolgoleten razvoj in intelektualno lastnino, ki je plod mednarodne podjetniške ekipe Simona Štrancarja, Thomasa van Veena in Darka Obretana

Med tremi slovenskimi startupi se je v tekmovanju PowerUp! predstavil tudi Geteco. Podjetje rešuje okoljski problem mešane odpadne plastike, ki za komunalna podjetja in koncesionarje ni zanimiva za recikliranje ali predelavo v nove inovativne proizvode.

»Zadovoljni smo, da je bilo tekmovanje v tako zahtevnih razmerah tako uspešno izvedeno. Predstavili smo tri startupe z res zanimivimi ter ‘skalabilnimi’ rešitvami oziroma produkti. Ekipe so realne, z jasnimi cilji in predvsem močno tehnološko podlago. Vsak od startupov lahko postane resen igralec na mednarodnem trgu. Slovensko znanje in podjetnost ob partnerju, kot je Innoenergy, ki prinaša močno mrežo partnerjev in strank, je razlog za naš ponos in veselje, da bomo Slovenci globalni igralci. Globalnost se morda zdi v teh konkretnih časih nekoliko bolj oddaljena, vendar verjamemo, da bodo start-upi to zmogli. Kot ABC pospeševalnik verjamemo, da je regija primerna za odlična podjetja in njihovo rast,« je ob robu nacionalnega tekmovanja PowerUp! povedal Bernard Grum, InnoEnergyjev hub menedžer za Slovenijo.

Zmagovalci državnih tekmovanj se bodo potegovali za glavne nagrade na mednarodnem velikem finalu: denarne nagrade v vrednosti do 65.000 evrov, naziv startup leta SVE in bogate spodbude vodilnih partnerjev, kot so Amazon Web Services, Revolut in SpeedUp Group. Pobuda ponuja tudi način za zagotovitev milijonskih naložb in za vključitev v mrežo družbe EIT InnoEnergy, ki nudi sredstva, znanja in široko mrežo zaupanja vrednih partnerjev, ki lahko podjetjem pomagajo vzcveteti in doseči svetovni uspeh. Odločitev glede točnega datuma in prizorišča mednarodnega velikega finala bo sprejeta kasneje in bo odvisna od rahljanja vladnih ukrepov v regiji