»Vedno sem bila ustvarjalka, pomoč mentorjev pa mi je koristila predvsem pri prodaji,« je na januarskem Innotalksu v ABC pospeševalniku o svojih podjetniških začetkih spregovorila Rebeka Vegelj, soustanoviteljica start-upa Melon & Lime, ki izdeluje pametno podlogo za jogo, za poslanstvo pa si je vzela približati jogo širšim množicam – vključujoč posameznike, ki morda o jogi niso niti razmišljali. »Melon & Lime nam omogoča, da odkrijemo preproste trenutke vsakdanjega življenja z barvito podlogo za jogo s pripadajočo aplikacijo. S pomočjo te lahko dan preživimo pozitivno in brez stresa. Zen,« pravijo pri Melon & Lime, kjer za prihodnost načrtujejo vzpostavitev ‘joga skupnosti’, ki bi jo povezovala njihova (brezplačna) aplikacija ‘Me Time’.

 

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Na vprašanje o tem, kako se njihov produkt razlikuje od konkurenčnih Rebeka Vegelj odgovarja, da je »glavna razlika v tem, da z nakupom naše podloge uporabniki brezplačno prejmejo aplikacijo s praktičnimi vodenimi video vadbami joge, dihalnih tehnik, meditacije in restorativne joge. Aplikacijo odklenejo s pomočjo čipa, ki je vgrajen v podlogo. Ker se aplikacija ves čas nadgrajuje tako tudi kupljen izdelek pridobiva na vrednosti.«

In na čem temelji uspeh Melon & Lime? Omeniti velja, da sta start-up zagnali s poslovno partnerko Jeleno Šangarelo iz Zagreba (nato se jima je pridružil še mag. Luka Mali, strokovnjak za IoT naprave), zato je tudi njihov produkt ‘doma’ tako na slovenskem kot na hrvaškem trgu; op.p.) »Verjetno so dosedanji rezultati predvsem odsev najine delovne etike, želje po tem, da tudi na videz nepomembne stvari izgledajo lepo in se vklapljajo v celotno vizualno in komunikacijsko zgodbo znamke. Mislim da nama v prid govori tudi povezovanje in sodelovanje z lokalnimi jogistkami, od katerih se z največjim veseljem učiva,« na dano vprašanje odgovarja Rebeka Vegelj.

O začetkih Melon & Limea izpred dveh let pove tudi, da je »šlo za veliko željo, zavedanje, da imava večino potrebnega znanja, pripravljenost da se neznano naučiva in pa tudi za veliko mero (pozitivne) norosti (smeh). Na začetku si za vse sam, ko pa pokažeš dovolj vztrajnosti, volje in nekaj rezultatov, se stvari začenjajo počasi postavljati na noge – lažje pridobiš sodelavce in investitorje.«

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Glede izkušnje v pospeševalnem programu ABC pospeševalnika – ta je tudi solastnik njunega start-upa – je Vegljeva povedala, da je imela ekipa Melon & Limea v tistem času zelo malo prostega časa, prav podjetniški začetki pa zahtevajo največ predanosti vseh – takrat treh – članov ekipe.

Kako pa so se lotili prodaje? »Spletno stran (https://melonandlime.com) smo imeli zelo hitro postavljeno, že od začetka smo bili zelo aktivni na socialnih omrežjih, predvsem na Instagramu, danes pa sodelujemo z marketinško agencijo,« je izkušnje delila Rebeka Vegelj in dodala, da so bili, denimo, jeseni prisotni tudi na enem večjih sejmov v Londonu, doma pa so imeli večjo akcijo s Petrolom, podloge pa so ponudili tudi preko spletne trgovine EnaA.

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Njihovi nadaljnji koraki gredo v smeri razvoja novih digitalnih rešitev v okviru lastne aplikacije, v kratkem pa bo njihova pametna podloga na voljo tudi na Amazonu. Kupcem ponujajo tudi dodatne produkte, kot so brisačke, trakovi, joga kocke ipd.

Podjetništvo pa po besedah Vegljeve ni le razvoj nekega produkta in nato njegova prodaja, pač pa je treba razmišljati celovito – od dokumentacije, vključujoč morebitne certifikate, do marketinga in priprave celotne marketinške strategije, seveda z zagotovitvijo dobrega produkta v jedru podjema. Kot je še povedala, pa so za sveže podjetnike zelo koristne različne podjetniške mreže in povezave in tudi pospeševalni programi, kot je bil v njihovem primeru denimo ABC-jev.

»Punce imamo vse, kar imajo fantje, od iznajdljivosti do poguma,« je glede tega, kako se kot ženska počuti v start-up svetu – v tem še vedno prednjačijo moški – dejala soustanoviteljica Melon & Lime, ki tako tudi ostalim ženskam polaga na srce, naj jih to dejstvo ne ustavi.