V prejšnjem tednu je potekal Podim – največja start-up konferenca e v CEE regiji, kjer se srečujejo inovativna podjetja in kapital. Na konferenci je sodelovalo preko 170 startupov, ki so se imeli priložnost srečati s skoraj 100 investitorji. Zaradi okoliščin je konferenca to leto prvič potekala povsem virtualno. Organizatorji so se odzvali situaciji primerno in izkoristili svojo kreativno žilico ter dogodek poskusili pripeljati kar se da blizu srečanju v živo. Prijavljeni so si lahko že nekaj dni pred dogodkom pogledali s kom bi se radi sestali preko video klica.  Za omenjeni sestanek je bilo na v času dogodka na voljo 20 minut, kjer so startupi poskusili narediti najboljši vtis na investitorja. Zelo pomembna je bila predpriprava, preverba delovanja mikrofona, zvočnikov, kamere in svetlobe v prostoru. V kolikor startup ni imel prezentacije vnaprej pripravljene je bila celotna situacija lahko zelo neprijetna. Za investitorja je bilo bistveno, da se odloči ali se želi s tem startupom ponovno sestati.

Vzporedno s sestanki je prvi dan potekal Founders Academy in predstavitev/pitching na šestih različnih virtualnih odrih. ABC Accelerator je na svojem virtualnem odru predstavil 13 startupov in v polfinale poslal startup Chess Universe.

Drugi dan so udeleženci na okroglih mizah poslušali kako sodobne tehnologije spreminjajo panoge kot jih poznamo hkrati pa so si imeli priložnost ogledati tudi polfinale predstavitev/pitching startupov. Eden izmed članov komisije je bil tudi direktor ABC Acceleratorja Grega Potokar.

Zadnji dan konference so potekale okrogle mize in različne delavnice kjer so se startupi lahko v virtualnih učilnicah udeležili Growth Academy in kako do investicije (Getting Funded). Kot zadnji dogodek celotne konference je bil finale predstavljanja/pitchanja startupov. Med finalisti se je najbolje odrezal hrvaški startup Farseer, ki rešuje problem vsem podjetjem, ki imajo opravka z veliko količino številk. Njihova aplikacija omogoča lažje razporejanje sredstev in enostavno napovedovanje bodočega poslovanja podjetja.

Ekipa ABC Acceleratorja je skupaj opravila preko 150 sestankov, kjer je večinoma vse potekalo brez težav. Govorili smo tudi z s startupom Farseer, ki je osvojil Podim DX Pitching Competition.  Tako na tekmovanju kot na sestanku so odlično predstavili kaj počnejo in kako so s prvimi 6 pilotnimi projekti svojim strankam uspeli znižati stroške tudi do 50%., kar dokazuje, da je virtualen pitch ali sestanek samo forma, važna pa je vsebina.

Z nekaterimi startupi smo se že dogovorili za ponovno virtualno srečanje, kjer se bomo podrobneje pogovorili o možnostih sodelovanja. Kljub temu, da je bilo sodelovanje na takem dogodku verjetno izziv tako za organizatorje kot za udeležencese je s tem še enkrat pokazalo kako pomebno je, da si agilen v trenutku, ko je to potrebno.