2.INNOtalk z Jaka Meletom (CargoX)

INNOtalks: Pri pripravi ICO-ja sta kakovost
in odkritost vse!

Na drugem dogodku Innotalks v ABC pospeševalniku smo zajtrkovali z Jakom Meletom, ki je skoraj dve desetletji urednikoval računalniško revijo Moj mikro, kjer je bil tudi vodja laboratorija. Kot gostujoči strokovnjak je predaval na eni izmed slovenskih univerz, zadnjih deset let pa se ukvarja z digitalnim marketingom, ter velja za enega prvih growth hackerjev v Sloveniji. Na ABC-jevem Innotalku – gre za drugega v nizu ABC-jevih mesečnih pogovorov z uspešnimi startup podjetniki – je Mele približno petdesetim udeležencem povedal več o izkušnjah pri startupu CargoX, ki je spremenil logistično industrijo z uvedbo pametnega tovornega lista na podlagi tehnologije blockchain, njihovi vlagatelji pa so v začetku letošnjega leta pokupili za sedem milijonov dolarjev žetonov v manj kot osmih minutah.

Jaka Mele je blockchainu in primerom ‘ICO’ (ICO v angleščini pomeni ‘initial coin offering’, prevajamo pa ga kot globalno zbiranje sredstev za projekte) sledil že kot novinar in urednik pri Mojem mikru, pri čemer se je naučil zelo dobro ločevati med utopičnimi in perspektivnimi projekti. Tako je med drugim sodeloval pri Iconomiju – projektu razvoja prve platforme za upravljanje skladov v decentralizirani ekonomiji, ki je ob koncu leta 2016 zbral 9,5 milijona evrov zagonskega kapitala -, pa startupu SportyFi, ki s pomočjo tehnologije podatkovnih blokov neposredno finančno povezuje športnike in športne klube na eni strani ter navijače, športne navdušence in investitorje na drugi. Še sploh pa je kot obetavno prepoznal podjetje CargoX, ki je s svojo rešitvijo poseglo na ladjarski segment, kjer se dobavnice in prevzemnice še dandanašnji pripravljajo v fizični obliki in pošiljajo po faksu, CargoX-ova platforma pa je vse to ponudila v varni digitalni obliki.

 

           


Jaka Mele o začetkih kriptosveta

Iconomi se je dogajal sredi 2016 in edini, ki so poznali kriptosvet, so bili ‘geeki’, danes pa se morajo podjetniki, ki želijo uspeti v kriptosvetu, malodane grebsti za pozornost, da se jim sploh odprejo kakšna vrata. Po drugi strani je danes neprimerljivo več marketinških kanalov, ki pa so nesramno dragi – na določenih straneh stane zakup bannerja celo 15.000 evrov mesečno.


Ker so marketinški kanali lahko nepredstavljivo dragi, je nujno, da dobro poznamo ta novi kriptosvet, v katerega se podajamo, je dejal in povedal, da so v CargoX namenoma omejili znesek, ki so ga želeli zbrati, saj da – karikirano – že vsak frizerski salon lahko zbere lepa sredstva, če se ‘odpravi v kriptosvet’.

In kaj je recept za uspeh? Kot odgovarja Mele, je to izjemno dober projekt, ki mora biti seveda tudi zelo dobro ‘spitchan’. Sam je denimo v minuti skomuniciral celoten projekt Sportifyja svojima hčerkama – »pa sta ga razumeli«, se je nasmehnil. »Absolutno pa mora vsak projekt, ki želi investicijo, imeti potreben ‘hype’. Prav s tem namreč lahko startup navduši t.i. vplivneže na socialnih omrežjih, do katerih pa je – brez zdravega ‘hypa’ torej – domala nemogoče priti.« Kot je dodal Mele, so namreč ‘tam zunaj’ vplivneži, ki prejemajo zneske v višini 100 in več tisoč evrov le za omembo določenega projekta na socialnih omrežjih.

Sami so tako, denimo, tudi pojavnost na socialnih omrežjih prepustili strokovnjakom za socialna omrežja, kot zelo učinkoviti pa so se jim izkazali blogi. »Na Linkedinu imajo denimo veliko večji izplen sponzorirani posti blogov kot pa sami oglasi,« je povedal Jaka Mele in pridal, da je smiselno vzeti si čas za pregled zanimivih oseb na omenjenem omrežju, kakor tudi njihovih povezav in organizacij, iz katerih prihajajo.

 


Jaka Mele o kriptobalonu

Je ‘kripto’ že balon ali ne? Ima kar nekaj znakov, da je, obenem pa je to prvi kriptobalon na globalni ravni in videti je, kot da ima še nekaj rezerve, saj pravzaprav nihče ne ve, kje smo. To je svet, kjer velja: »Če nisi pripravljen na 20-odstotni padec, nisi vreden 200-odstotne rasti.« So pa nasploh Slovenci kar aktivni v kriptosvetu, čeravno so nekateri aktivni zato, ker je aktiven njegov sosed ali pa so investirali le nekaj centov.


 

Glede bele knjige (v angl. White paper) pa je dejal, da mora ta imeti ‘hud dizajn’ in tudi nasploh mora imeti projekt dobro spletno stran. CargoX je v beli knjigi še posebej stran namenil koristi za vlagatelje. Ti morajo v beli knjigi dobiti odgovor na vprašanje, zakaj nameniti sredstva prav danemu projektu oz. startupu.

 

Kaj smo odnesli z INNOtalks dogodka?

  • Bela knjiga mora imeti ‘hud dizajn’, vlagatelji pa morajo v njej dobiti odgovor na vprašanje, zakaj nameniti sredstva prav danemu projektu oz. startupu.
  • Na Linkedinu imajo lahko veliko večji izplen sponzorirani posti blogov kot pa sami oglasi. Vzemimo si čas za pregled zanimivih oseb na Linkedinu, kakor tudi njihovih povezav in organizacij, iz katerih prihajajo. Tako lahko pridobimo t.i. vplivneže, ki bodo širili glas o našem projektu.
  • Projekt moramo znati res odlično skomunicirati!

Dodaj odgovor