Rok Colarič, ustanovitelj startupa Sleepy Bottle in ekonomist po izobrazbi, je neprespane noči izkoristil za svojo naslednjo podjetniško idejo. Tri leta po začetni ideji bo prvih 3000 inovativnih stekleničk, ki zagotavljajo sveže pripravljeno adaptirano mleko v nekaj sekundah, na trgu čez deset dni, tudi v Sloveniji, je povedal na oktobrskem 8. podjetniškem pogovoru INNOtalks v ABC pospeševalniku.

 

Rok Colarič svojih otrok sicer nima, vendar mu je poletne noči na počitnicah kratil spanec dojenček oziroma bolje povedano njegov očka, ki je ponoči pripravljal adaptirano mleko za svojega otroka in pri tem zbujal vse okrog sebe. Ker ni bilo na trgu ustrezne rešitve, se je Rok, potem ko je opustil posel v gradbeništvu, podal v nekoliko drugačne vode in ideja o Sleepy Bottle se je konkretizirala. Najprej se je pridružil Kickstarter ekipi v Kamniku in razvil konceptualni prototip. Ker ni vedel, kako naprej se je po spletu okoliščin znašel v programu ABC pospeševalnika, kjer je spoznal tudi Andyja Baynesa (nekdanjega izvršnega direktorja Googla, Appla, Nesta). Zanj Rok pravi, da je eden redkih investitorjev, ki rad investira v fizične izdelke. Ker je bila Baynesu ideja všečna,  so se relativno hitro poslovno povezali. Julija letos so predstavljali Sleepy Bottle v Londonu na enem najbolj prepoznavnem PR dogodku in dobili relativno veliko medijske prepoznavnosti, prav tako so drugo slovensko podjetje (prvo je bilo Gorenje), ki se bo z izdelkom pokazalo na britanski oddaji The Gadget Show, kjer bodo dobili neposredni uporabniški odziv, pripoveduje o začetkih sogovornik.

Od ideje do izdelka v 3 letih

Sleepy bottle bo za prodajo na trgu na voljo čez deset dni (do konca oktobra 2018). Najprej se bodo s prodajo osredotočili na London, Oslo in Kopenhagen, ampak tudi v Sloveniji, kjer bo inovativna steklenička, ki zagotavlja sveže pripravljeno adaptirano mleko ustrezne temperature v nekaj sekundah, za zdaj na voljo najprej preko njihove spletne strani. Da so prišli do izdelka, je moralo preteči kar nekaj potu in tri leta ali kot pravi Rok: »V startup svetu ne smeš odnehati ob prvi težavi.« Na poti do končnega izdelka so imeli 12 verzij izdelka. Vsak prototip jih je stal približno 500 evrov. Rok poudarja, da so to minimalni stroški razvoja.

 

           

Foto: Siniša Kanižaj, ABC pospeševalnik


Kot je povedal ob robu Innotalksa, je bilo v projekt od ideje do končnega izdelka navsezadnje vloženih 750 tisoč evrov (začetna finančna projekcija je ležala pri 300 tisoč evrih), pri čemer je levji delež šel za orodja, veliko denarja so pobrala tudi potovanja, preostalo pa patenti, raziskave, razvoj in delno marketing. S pomočjo različih investirjev so zbrali preko 500 tisoč evrov. Kot pravi Rok, so se ušteli tudi pri postavitvi začetne cene izdelka, ki je v prototipni fazi ležala pri 49 evrih. Z vsako dodatno izboljšavo funkcij, na projektu dela približno 14 ljudi, od tega 7 inženirjev, se je višala tudi cena. Za inovativno stekleničko bo treba tako odšteti 129 evrov in bo za vse trge enaka. V zadnjih 14 dneh so se intenzivneje posvetili tudi marketingu, kar tudi stane.

Prvih 3000 kosov inovativne stekleničke za pripravo adaptiranega mleka bo, kot že omenjeno, na voljo za prodajo čez 10 dni. Ker je interes velik, ne bi bilo presenetljivo, če bi prvih 3000 stekleničk pošlo že do konca leta, je optimističen sogovornik. Z naslednjim letom, ko bodo prodirali na večje trge, kot sta Amerika in Kitajska, pa pričakujejo do 100 tisoč prodanih kosov v relativno kratkem času.

Izdelek so seveda tudi ustrezno zaščitili, a sogovornik poudarja, da je najboljša zaščita lansiranje novih izdelkov. V naslednjih nekaj letih bodo zato razvili in pokazali 6 do 8 novosti.