»V turizmu že dolgo delujem, spremljam trende in poskušam ugotoviti, kako se družba spreminja in kaj se bo dogajalo v prihodnosti glede na informacije, ki jih trenutno imamo. Tako smo tudi ‘Istrski zajtrk’ najprej ponujali preprosto kot zajtrk obiskovalcem ‘Hišk slovenske Istre’ v Truškah in ker je bil odziv izredno pozitiven, smo razvili kot samostojen produkt in ga na trg ponudili na osnovi delitvene ekonomije,« je na majskem Innotalksu, ki ga je ABC pospeševalnik pripravil na Fakulteti za turistične študije Turistica v Portorožu, začela pripoved o svoji podjetniški zgodbi mlada primorska podjetnica Mateja Hrvatin Kozlovič.

 

»Inovativen turistični produkt ‘Istrski zajtrk – Okusi lokalno’ je produkt sestavljen izključno iz lokalnih dobrot od lokalnih kmetov slovenske Istre, pakiran v ekološko embalažo. Istrski zajtrk dostavljamo od junija do konca avgusta v vnaprej dogovorjenim ponudnikom nastanitev. Gostje imajo priložnost,da naročijo zajtrk preko lastnika objekta, kjer so nastanjeni, ali pa preko spletnega obrazca oziroma telefona, mi pa jim dostavimo zajtrk ob želeni uri. V ceni zajtrka dobijo naročniki še pet lokalnih doživetij, kot je degustacija oljčnega olja, ogled ekološke kmetije z degustacijo suhega sadja, ogled mestnega stola v Kopru, ogled zeliščnega labirinta, degustacijo vina, tako da jih poskušamo prepričati, da destinacija niso samo mesta, ampak da imamo še druge lokalne ponudbe vredne obiska, z obiskom katerih pa lahko gostje vidijo tudi, od kod sploh prihaja naročena hrana,« je na Innotalksu nanizala Mateja Hrvatin Kozlovič in dodala, da je zajtrk seveda prehrambno uravnotežen in vsebuje tudi popis kalorij.

 

Bi klasičnega ali vegi?

 

Ponujajo ga v dveh različicah, klasični in vegetarijanski, namenjen pa je tujim in domačim gostom. Zaenkrat med naročniki Istrskega zajtrka prevladujejo Nemci, pozitiven odziv pa beležijo tudi od Slovencev. Omeniti velja, da klasični zajtrk vključuje istrsko salamo, istrsko panceto, kravji sir, marmelado, med in suho sadje ter zeliščni čaj pa kruh pripravljen z ekstra deviškim oljem in piransko soljo, vegetarijanski pa namesto mesa vsebuje skuto in več suhega sadja. Zajtrk pripravljajo izključno v Truškah in mora biti naročen vnaprej, je poudarila podjetnica. Naročila za naslednji dan prejemamo do 20. ure zvečer.

 

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Kot je dodala, so s snovanjem projekta začeli pred dvema letoma, pri tem pa so sodelovali  s štirimi fakultetami Univerze na Primorskem. »V prvi fazi smo preučili potencialne ponudnike in dobavitelje, v drugi fazi pa smo oblikovali grafično podobo, zasnovali embalažo produkta in splanirali logistiko. S prodajo produkta, pri razvoju katerega je sodelovalo kar približno trideset ljudi, so pričeli junija lani.

Hrvatin Kozlovičeva je povedala tudi, da beležijo odličen odziv s strani lokalnih ponudnikov dodatnih doživetij, ki jih torej lahko naročniki zajtrka koristijo v petih dneh po prejemu kupončkov, saj gostje potem običajno nakupijo še dodatne produkte teh ponudnikov, medtem ko sama ponujajo ponudniki brezplačno. Istrski zajtrk sedaj širijo še v Portorož, bodo pa s tem tudi doživetja prilagodili portoroškemu okolju. Čeravno ostajajo odprti za širjenje svojega poslovnega modela, pa je njihov primarni trg slovenska Istra.

 

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

 

Zmaga na hackathonu jim je prinesla ABC pospeševalnik!

 

Kot je energična podjetnica še zaupala mladim udeležencem Innotalksa na Turistici, so za projekt namenili lastna zagonska sredstva, največji strošek pa jim je prinesel marketing, »ki se nikoli ne konča, varčevali nismo niti pri embalaži«. Odzive na novo ponudbo so zbirali s pomočjo anketiranja tistih, ki so zajtrke naročili preko spletnega obrazca, in se zanašali tudi na mnenje ponudnikov nastanitev.

Poleg sodelovanja s primorsko univerzo so šli na turistični heckathon, na katerem so tudi zmagali, to pa jim je prineslo mentorstvo v ABC pospeševalniku. »Ideja, s katero smo zmagali, sicer potem ni bila uresničena, smo pa s pomočjo nasvetov mentorske mreže ABC pospeševalnika, dodobra razvili produkt Istrski zajtrk,« je povedala Mateja Hrvatin Kozlovič in poudarila, da je bilo ravno zato sodelovanje z ABC pospeševalnikom zanje izredno koristno.

»Vsaka nova ideja potrebuje svoj čas, da dozori, potrebne je veliko vztrajnosti. Izjemno dobro je tudi dobiti mnenje nekoga, ki se ukvarja prav z razvojem produktov.«

Istrski zajtrk stane 24,90 evra in je pripravljen za dve osebi, snujejo pa tudi družinsko opcijo oziroma zajtrk za štiri osebe, kar se je lani izkazalo kot potreba. Trenutno iščejo še ponudnike sokov, masla. Razmišljajo pa tudi o ponudbi kave, pražene v slovenski Istri.

 

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik