Slovenski start-up Rimarket, ki stoji za nastavljivim otroškim stolom Froc in je eden od start-upov ABC pospeševalnika, se je rodil, ko je njegov ustanovitelj in direktor Matej Košir, ugotovil, da mu ni do vodenja družinskega podjetja, in je zaradi neomajne vere v svoj produkt – to je torej inovativni otroški stol iz domačega lesa – najel še študentsko posojilo. Frocova pot je bila kljub izzivom, kot je bil propad številnih domačih lesarskih podjetij, dokaj strma. Ko so začeli dobivati prve prestižne nagrade za kakovosten in inovativen izdelek, so začela prihajati tudi večja naročila in do konca letošnjega leta bodo stoli Froc na prodaj v otroških trgovinah na trgih Beneluksa, Nemčije, Avstrije, skandinavskih držav in Rusije.

 

Matej Košir; FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Kot je na desetem Innotalksu v četrtek, 15. novembra, v ABC pospeševalniku dejal Matej Košir, bi danes, če bi še enkrat ponovil izvedene podjetniške korake, spremenil le nekaj aktivnosti, predvsem tistih prvih, povezanih z izdelavo prototipnega izdelka, za katerega je sicer Frocova ekipa porabila dve leti. Veliko časa, je povedal Košir, so namenili tudi pridobivanju ustreznih certifikatov na posameznem trgu, pri čemer jim je največ časa vzelo pridobivanje nemških certifikatov varnosti, in tudi tu so se v ekipi ogromno naučili.

»Ko smo šli na sejem v Nemčijo, smo denimo šele ugotovili, da je naša proizvodna cena čisto previsoka za distributerje – dejansko smo lahko stol prodali samo veletrgovcem, na osnovi tega pa smo šli v ukrepe, ki so nam omogočili takšno proizvodnjo, s kakršno pridemo do cene stola, ki je sprejemljiva tudi za distributerje. Danes tako prodajamo tudi distributerjem,« je Matej Košir delil eno od izkušenj z udeleženci Innotalksa.

Za slovenska podjetja pogosto velja, da se morajo najprej dokazati v tujini, da jim uspe tudi doma in podobno je bilo v primeru Froca – ta je torej šele s priznanji in nagradami iz tujine uspel dobiti zaupanje tudi domačih strank in danes je med drugim njihov stol mogoče kupiti tudi v Baby centru. Krepijo tudi sodelovanje s tako imenovanimi vplivneži, sproti pa vlagajo seveda tudi v potrebne modifikacije stola, ki bo v prihodnje še bolj praktičen in varen.

10. Innotalks; FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Konkretno, stolu so dodali še nove blazinice in naramnice, nove verzije stolov pa bodo tudi vnaprej predstavljali na največjih evropskih sejmih, kot sta denimo pariški Maion&Objet – eden največjih sejmov dizajnerske in dekorativne opreme v Evropi – ter največji evropski sejem otroške opreme Kind+Jugend, na katerih je Froc že letos požel veliko zanimanje večjih trgovin iz držav Beneluksa, Nemčije, Avstrije, Rusije in iz skandinavskih držav, na ta račun pa si že v prihodnjem letu obetajo znatno rast prihodkov.

Je pa, je povedal Matej Košir, na trgu otroške opreme še veliko potenciala, zato bo Froc še lep čas ostal »le stol« in se še nekaj časa ne bo, denimo, razširil še na kak drug kos otroške opreme. Trenutno mesečno proizvedejo tristo stolov mesečno, z naslednjim letom bodo prešli na proizvodnjo tisoč stolov mesečno.

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Glede materiala pa je menil, da bo lesa v primerjavi s plastiko v prihodnje samo še več, torej da se bo trend priseganja na naravne materiale samo še nadaljeval. Je pa les po njegovih besedah danes zelo poceni; drugo je čas njegove obdelave.

Froc je blagovna znamka podjetja Rimarket iz Ribnice. V Rimarketu sicer izdelujejo najrazličnejše izdelke iz lesa izključno lokalnega izvora, z blagovno znamko Froc pa želijo oživiti večstoletno tradicijo dolenjske suhe robe, ki izvira sredi enega najbolj gozdnatih področij v Evropi. S kombinacijo sodobnega dizajna, dolgoletnih obrtniških spretnosti in iskrenega spoštovanja do narave želijo svojim kupcem ponuditi privlačne, uporabniku prijazne, varne in naravi prijazne izdelke iz bukovega lesa. V skladu z načeli trajnostnega razvoja želijo s svojimi izdelki vplivati na dobrobit vseh – tako svojih kupcev, kot družbenega in naravnega okolja.

Na tem temeljijo tudi svoj marketing, ki so ga sicer zaradi finančne omejenosti sproti precej spreminjali in prilagajali. Dandanes so tako njihovi marketinški prijemi vezani predvsem na uporabo socialnih omrežij; trenutno jim, denimo, najbolj učinkovito služi Instagram.