Jana Hrženjak in Tim Breznik stojita za blagovno znamko Helicopter Food® podjetja Timini d.o.o. Kljub temu, da sta po izobrazbi družboslovca – Jana je študirala na Fakulteti za upravo, Tim pa je FDVjevec –komunikolog – sta se pogumno podala v podjetniške vode. »Zaradi študija tržnega komuniciranja se zavedam pomembnosti snovanja identitete blagovne znamke, tako na vizualnem kot komunikacijskem nivoju. Zato sem vizualno in komunikacijso identiteto snoval sam in s tem pridobil enotnost vseh njenih delov«. Že med študijem v Ljubljani sta namreč na lastni koži prepoznala težavo: kako se hitro in zdravo prehranjevati. Kot odgovor je Ptujčanka Jana svojemu fantu Timu, ki prihaja iz Maribora, pripravila namaz/pesto iz oreščkov, semen in  bučnega olja. Timu je bil namaz/pesto tako všeč, da je to postal njun prvi produkt.

Danes Helicopter Food®  predstavlja kreativno prehrano iz oreščkov – vse od namazov do prigrizkov. Produkti, ki nastajajo v njuni lastni proizvodnji, so pristni, vsestranski in zaupanja vredni. Kupujejo jih ljudje, ki si želijo zdravo prehranjevati. Helicopter Food® “leteči prigrizki za leteče ljudi” so oreščki oblečeni v sadje – zdrava malica in posladek obenem. Izdelki imajo namreč BIO certifikat, so celo brez sledi glutena in popolnoma rastlinskega izvora.

Zakaj sta se odločila za lastno podjetje, in to v času, ko je bilo dobro službo relativno lahko dobiti? Tim je povedal, da je že z vrnitvijo na Štajersko vedel, da se bo odločil za samostojno pot. Njuno odločitev sta podpirali tudi njuni družini, kljub temu, da nihče od njiju ne prihaja iz okolja, kjer bi se ukvarjali s prehrano. Ravno to vidita kot težavo na samem začetku: ko želiš prodreti do velikega kupca, recimo verige prehrambnih trgovin, je ključnega pomena poznavanje pravih ljudi. »Nabavnike skrivajo«, pravi Tim. Kljub temu je njima uspel prodor ne le v razne trgovine z zdravo prehrano, ampak se bodo njuni izdelki v kratkem pojavili tudi na policah regionalnih Mercatorjev. Na svoji poti sta dobila tudi podporo občine, ki jima je omogočila subvencijo za nakup opreme. Pri svoji podjetniški poti najbolj poudarjata cilj – ko poznaš tega, se na poti lahko naučiš tistega, kar je potrebno. »Če bi lahko kaj spremenila, pa bi se danes manj ukvarjala z malenkostmi«, še dodajata. Na začetku poti sta bila namreč prepričana, da je samo super ideja dovolj, da se z njo uspe. Danes vesta, da je v uspeh potrebno vložiti še veliko trdega dela in vztrajnosti. 

Kaj pa skrbi? Jana pojasnjuje, da ju je nedavna situacija s korono nekoliko zaskrbela: »Ljudje so se od nadstandardnih dobrin premaknili k osnovnim, kot je moka. Takrat seveda pomisliš tudi, ali bo podjetje preživelo«. A skrbi je danes že bistveno manj: »Premikamo se nazaj v normalo, tudi v podjetju«.

Ni skrivnost, da sta Jana in Tim par tudi zasebno. Sama pravita, da je to pri njima prednost: »Na začetku sva kar na sprehodih zapisala vsako idejo. Če idej ne zapišeš, se pozabijo. Izjemno veliko se pogovarjava.«

Danes sta s svojo odločitvijo več kot zadovoljna. Glavno priznanje pa prihaja iz stroke: »Ko slišiš, da tvoj izdelek en chef podari drugemu kot darilo za rojstni dan, veš, da delaš dobre izdelke«. Ko te ta chef iz sončnega Los Angelesa še kontaktira in osebno pohvali tvoj izdelek, te neuspeh ne skrbi več. Kljub temu ugotavljata, da je tudi neuspeh del posla in da se tudi od tega da nekaj naučiti. Pri tem pa se ne gre ozirati na mnenje okolice, ki včasih tudi ni naklonjeno uspehu.

Če vas zanima več o Helicopter Food®, si izdelke in zgodbo lahko ogledate na www.helicopterfood.com, FB @helicopterfood in Instagramu @helicopterfood.