FestINNO 2018 sklenili s kriptovalutami in blockchainom

 

Kakšna prihodnost čaka kriptovalute? In kaj imajo te skupnega z blockchainom? Z omizjem, v katerem so odgovore na dani vprašanji iskali Blažej Kupec iz Eurosenderja, Žiga Lukša iz Futourista, Janez Kravcar iz Iconomija in dr. Peter Merc iz podjetja Lemur Legal, se je zaključil tudi letošnji festival inovacij festINNO, ki je potekal v Kopru v organizaciji koprske Fakultete za management Univerze na Primorskem v okviru evropskega projekta NUVOLAK2, katerega partner je tudi ABC pospeševalnik.

 

Na vprašanja o tem, ali bodo podjetniki uspeli s projekti, ki slonijo na tehnologiji veriženja blokov (blockchain) in tako dokazali, da novi finančni instrumenti, kot je denimo javna ponudba kriptožetonov (ICO – initial coin offering), dejansko delujejo, pa tudi, kakšno bo prihodnje gibanje kriptovalut in pa, kako se bodo na vse to odzvali regulatorji, je bilo slišati različna razmišljanja, tako tista, ki slonijo na dosedanjih izkušnjah, kot tista, ki odpirajo nova vprašanja.

 

»Blockchain je morda ‘naslednji internet’, mnogi imetniki kriptovalut pa so že milijonarji,« je omizje odprl Blažej Kupec, Peter Merc pa je poudaril, da je najprej sploh treba razločevati med blockchainom in kriptovalutami ter izrazil upanje, da se bo v prihodnje dajalo več poudarka prvemu, kot obetavni tehnologiji, in manj kriptovalutam, ki so tesno povezane s špekulacijami. Res so nekateri na račun vlaganja vanje obogateli, toda na to se je težko zanašati, je menil.

 

Glede alternativnega pridobivanja sredstev, kot je ICO, pa je Merc nakazal, da je to le ena od možnosti zbiranja sredstev za nove projekte, sploh s strani zagonskih podjetij, prepričan pa je tudi, da bo dano področje kmalu deležno potrebne regulacije. Janez Kravcar je dodal, da so tudi bele knjige (v angl. ‘white paper’) , ki jih objavljajo start-upi, ki se odločajo za tovrstno pridobivanje sredstev, v večini težko razumljive, Žiga Lukša iz start-upa Futourist, ki je prav tako pred kratkim zaključila ICO kampanjo, pa je dodal, da je treba za takšnimi ‘podvigi’ res trdno stati in si stalno prizadevati za kredibilnost. Da lahko le slednja vzbuja zaupanje podpornikov (v ICO namreč ‘vlagajo’ ne investitorji, marveč t.i. podporniki, ki v takšnih projektih sestavljajo potrebno skupnost; op.p.), se je strinjal tudi Kravcar, vsi pa so se strinjali, da je uspeh tovrstnih kampanj močno odvisen od marketinga in promocije, za kar je treba predvideti večji del stroškovnega kolača.

 

Kaj je pomembno za uspeh ICO kampanje?

 

Prav zaradi zaupanja skupnosti, ki podpre posamezni ICO projekt, pa je nujno, je bilo tudi slišati v omizju, postaviti kapico (v angl. ‘hard cap’). Kot je dejal Lukša, so se tudi v Futouristu konkretno soočili z izzivom omejenih sredstev za financiranje marketinških aktivnosti, zato so morali še toliko več energije vložiti v ustrezen vsebinski marketing. Poleg tega je bila njihova ekipa vseskozi odprta za izkušnje, ki so jim jih predali izkušenejši podjetniki, podali pa so se na vse možne, zanje zanimive, konference od Amsterdama do San Francisca, je povedal in dodal, da so tako ogromno časa namenili komuniciranju z zainteresiranimi javnostmi, na ICO pa so se pripravljali slabo leto.

 

Peter Merc je nadalje svetoval, naj podjetje, če načrtuje blockchain projekt, ki ga bo financiral s pomočjo ICO, ne odlaša predolgo, saj se je po njegovih izkušnjah že zgodilo, da je prav zaradi podaljševanja aktivnosti določen projekt že padel v vodo. Se pa po njegovem industrija, ki se je razvila na danem področju, zelo hitro in tudi drastično spreminja, tako da je treba imeti tudi to v uvidu, ko podjetje razmišlja o ICO kampanji. Po drugi strani so tudi tisti, ki so odprti, da postanejo del posameznih ‘ICO skupnosti’, že previdnejši pri namenjanju svoje podpore, torej namenjanju svojih sredstev posameznim projektom.

 

Čeprav je že mnogo slovenskih podjetij izvedlo ICO kampanje, pa očitno ekosistem še ne premore toliko izkušenj, da bi se izognili napakam oz. spodletelim projektom, je bilo tudi slišati v omizju. Tudi zato področje potrebuje ustrezno regulacijo, je bil eden od sklepov festinnovega omizja.

 

 

           

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Slovenski in italijanski študenti družno v zmage!

 

Letošnji festINNO pa je postregel še z najboljšimi poslovnimi modeli, ki so nastali med študijskim letom pri podjetniških predmetih. Tekmovanje je bilo čezmejno in je vključevalo študente koprske Fakultete za management in italijanske Univerze Ca’Foscari.

Med finalisti je bilo enajst ekip, nagrade pa so prejele tri, in sicer ekipa Gobanko (v ekipi so bili Šošana Frank Ličina, Anja Arlič, Dalija Čučko, Patricija Pesjak in Afize Shabani), ekipa Horus (v ekipi so bili Salvatore Lo Voi, Edoardo Fastigari, Dayana Tempesta, Carlo Antonio Leone in Andrea Zanco) ter ekipa Lek duda (v ekipi so bili Alessandro Perossa, Petar Čehovin, Marko Želko, Kamelija Dimova in Anastasija Kostadinova).

 

Na zaključnem dogodku je potekal še izbor najboljših v dveh kategorijah: crowdfunding izziv in design thinking izziv. V prvem izzivu, kjer so iskali najboljšo poslovno idejo, je po izboru občinstva zmagala ekipa BANANINI, ki so jo sestavljale Karolina Bernik, Ivana Fajt, Nina Dimitrijević in Nika Marinković. Zmagovalka izziva design thinking, ki so ga reševale mešane ekipe slovenskih in italijanskih študentov, pa je bila ekipa TRAEN, ki so jo sestavljali Anja Timarac (FM), Anastasija Kostadinova (FM), Kamelija Dimova (FM), Edoardo Fastigari (Ca’ Foscari) in Alessandro Barbin (Ca’ Foscari).

 

           

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik