»Ustanovitelji zagonskih (start-up) podjetij navadno na začetku zelo ‘dihajo skupaj’, v nadaljnjih fazah razvoja in rasti se medsebojno zaupanje spremeni; včasih celo izgine in to je lahko za podjetje tudi pogubno,« je v uvodu v predpospeševalni PRIMER program, ki se je v ponedeljek, 4. marca, pričel v ABC pospeševalniku, povedal direktor ABC pospeševalnika Bernard Grum, Maja Jerala, ki je v ABC pospeševalniku zadolžena za InnoEnergyjeve aktivnosti, pa je devetim start-up ekipam podrobno predstavila vse priložnosti, ki jih InnoEnergy omogoča obetavnim energetskim start-upom, vključno s tekmovanjem PowerUp!, za katerega se sicer ravnokar izteka rok prijav. – PRIMER je predpospeševalni program največjega evropskega energetskega pospeševalnika InnoEnergy, katerega lokalni hub je v Sloveniji ABC pospeševalnik.

Maja Jerala; FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

V vsaki državi se program Primer konča z lokalnim dogodkom, imenovanim Demo Day, na katerem vsaka ekipa pripravi štiriminutno predstavitev, ki ji sledi tri minute vprašanj s strani žirije in občinstva. Do konca programa start-upi razvijejo to, kar od njih pričakujejo potencialni investitorji, vključno s pismom o nameri, »go-to-market« strategijo, načrtom in analizo konkurence.

 

Energetski start-upi se lahko še do ponedeljka, 11. marca, prijavite na tekmovanje PowerUp!, ki vam omogoča vključitev v InnoEnergyjev pospeševalnik in konkretne finančne nagrade: https://powerup.innoenergy.com/. Pohitite s prijavo!
Zaključni dogodek PoWerUp! z razglasitvijo letošnjih zmagovalcev v Sloveniji bo v četrtek, 4. aprila, ob 16. Uri na Ljubljanskem gradu. Registracija je brezplačna, nujna pa je prijava tukaj: https://powerup.innoenergy.com/en/page/slovenia-en

 

Bernard Grum; FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

V ABC pospeševalniku bodo Demo Day pripravili v petek, 29. marca, med 12. in 14. uro. Na njem se bodo s 4-minutnimi pitchi predstavile start-up ekipe Package sender, Sileo, Sleepy Bottle, GTECH Trade, KayInnovations, Nordril, Zelene družine in Skupnostne elektrarne. Več o njih v nadaljevanju …

 

Package sender (Fuad Šabotič)
Ukvarjajo se z zmanjševanjem stroškov pri logistiki, najemajo pa jih podjetja, ki si želijo zmanjšati stroške pošiljanja različnih pošiljk, pred kratkim so razvili tudi spletno platformo, ki še dodatno olajša uporabo njihovih storitev. Njihove stranke lahko prihranijo tudi do 70 odstotkov stroškov pošiljanja paketov, preko njih pa je že poslanih nekje sto paketov dnevno.
V PRIMER program pospeševalnika InnoEnergy so se vključili, ker stremijo k večji sistematizaciji logističnih storitev in se nadejajo, da jim bo program pomagal pri tem.

Sileo (Mateja Miško in Stefano Destefano)
Italijansko-slovenska ekipa se ukvarja s proizvodnjo solarnih fotovoltaičnih strešnikov. Patentirana inovacija je strešnik stila ‘marsigliese’ s štirimi črnimi sončnimi celicami, ki hkrati zagotavlja tako strešno kritino kot fotovoltaični sistem za proizvodnjo obnovljive energije. Njihov produkt je izdelan praktično kot gradbeni material in hitrejša je tudi njegova montaža, saj z eno all-in-one operacijo realiziramo dve potrebi. Prilagodljivi so vsakemu tipu strehe z naklonom vsaj 5 stopinj, uporabni pa tudi neposredno na pročelju objekta. Okvir strešnikov je narejen iz visoko kakovostnega tehnopolimera, kot ga uporablja vrhunska avtomobilska industrija. Trenutno se aktivno ukvarjajo z izdelavo strešnika z rdečimi celicami, da bi se s svojo ponudbo lahko približali tudi tistim hišam v mestnih središčih in zaščitenih območjih, kjer je zaradi zakonodaje postavitev solarnih sistemov prepovedana ali omejena.
V PRIMER program pospeševalnika InnoEnergy so se vključili, ker želijo okrepiti pozicioniranje danega produkta na slovenskem trgu ter pripraviti ustrezen poslovni model, ki bi ga lahko aplicirali tudi na druge trge.

Sleepy Bottle (Rok Colarič)
Sleepy Bottle je zgodba, ki jo zadnja tri leta s 14-člansko ekipo pišeta Rok Colarič in Lenart Grkman z mislijo na mlade starše, ki jim noči krati priprava adaptiranega mleka za njihove dojenčke in malčke. Potencial produkta je prepoznal tudi nekdanji vodilni pri podjetjih Apple, Nest in Google, investitor v inovacije in start-upe ter eden od mentorjev ABC pospeševalnika Andy Baynes in v podjetje tudi investiral. Sleepy Bottle je danes že mogoče kupiti v prestižnih veleblagovnicah po evropi kot so Selfridges, Seen & Strom, Magasin du Nord, ipd.
V PRIMER program pospeševalnika InnoEnergy so se vključili, ker si želijo boljši dostop do novih investitorjev.

GTECH Trade (Gregor Tehovnik)
Da je na slovenskem fotovoltaičnem trgu večje povpraševanje od ponudbe, zaznava tudi start-up GTECH TRADE, katerega direktor in ustanovitelj se tako trenutno preusmerja predvsem v veleprodajo na trgu solarnih celic.
V PRIMER program pospeševalnika InnoEnergy so se vključili, ker si želijo boljši dostop do novih partnerjev in kupcev.

KayInnovations (Luka Smajila)
Razvijajo modularne baterije na osnovi ionov elementa floura, ki se doslej niso uporabljale, ker se jih je lahko uporabljalo le pri zelo visokih temperaturah, zdaj pa se je tehnologija že spremenila in omenjeni start-up zaznava priložnosti za razvoj in prodajo omenjenih baterij v industrijskem sektorju in logistiki. »Najboljši način za napovedovanje prihodnosti je, da jo sami iznajdemo.«
V PRIMER program pospeševalnika InnoEnergy so se vključili, ker si želijo sploh razviti podjetje in mu tlakovati uspešno poslovno pot.

Nordril (Jan Švab)
Nordril že sodeluje z najvidnejšimi slovenskimi energetskimi podjetji, predvsem na področju trgovanja z električno energijo, na nemškem trgu pa nudijo specializirane rešitve, kot je denimo, optimalno trgovanje z zemeljskim plinom družbi Bayern Gas, njihov paradni konj med produkti pa je Hedging Studio, s katerim zagotavljajo najbolj optimiziran nakup in prodajo energije malim in srednjem podjetjem.
V PRIMER program pospeševalnika InnoEnergy so se vključili, ker želijo priti do novih razvojnih partnerjev.

 

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

Zelene družine (Mathias Prouvost)
Ekipa si želi preveriti, ali bi bila podjetniška ideja o konceptu zelenih družin zares plodna. Ideja temelji na sinergiji učinkovite rabe hrane, kakovostnega prostega časa in alternativne mobilnosti.
V PRIMER program pospeševalnika InnoEnergy so se vključili, ker želijo konkretno preveriti in razviti svojo podjetniško idejo.

Skupnostne elektrarne (Aleš Pirnovar)
Kako izpeljati projekt, če se skupnost odloči za gradnjo skupnostne elektrarne? Bi k temu pripomogla namenska tehnološka platforma? S tem se bo v programu PRIMER ukvarjala ekipa ‘Skupnostne elektrarne’.

V PRIMER program pospeševalnika InnoEnergy so se vključili, ker želijo sploh razviti koncept takšnega projekta in preveriti, kako poslovno zanimiv je.