Fastcast je tržnica, kjer se iskalci talentov in talenti srečujejo, da bi na najbolj inovativen način iskali ali razdeljevali delovna mesta v zabaviščni industriji. To je spletni posrednik za še manj znane talente in trgovina za sodobne iskalce talentov. Glavni cilj Fastcasta je uporaba umetne inteligence za avtomatizacijo ponavljajočih in vsakdanjih vidikov procesa pridobivanja talentov, zmanjšanje pristranskosti in preoblikovanje upravljanja delovne sile v filmski industriji, je na Innotalksu, ki ga je ABC pospeševalnik sredi maja organiziral na letošnjem festivalu inovacij festINNO 2019 na Fakulteti za management v Kopru, povedal direktor start-up podjetja Fastcast David Halb.

 

Platformo Fastcast uporabljajo kreativni posamezniki, registriranih imajo skoraj 60 tisoč uporabnikov, v naslednjih nekaj letih pa pričakujejo, da se bo ta številka znatno povečala, je uvodoma povedal David Halb in dodal, da je uporaba platforme namenjena predvsem temu, da se posamezniki lahko izognejo vmesnim členom, kot so drage agencije, ki jim navadno poberejo precejšen delež njihovih zaslužkov. Je pa, tako Halb, platforma primerna tudi za manjša podjetja, ki sami iščejo ustrezne obraze za svoje projekte, »za kar bi sicer z drugačnimi prijemi namenili tudi več tisoč evrov«.

 

»Imamo zelo močan odziv, saj smo že v prvih nekaj mesecih po lansiranju platforme zabeležili več kot 3.000 sklenjenih dogovorov, pri čemer gre večinoma za dogovore, ki vključujejo najem posameznikov za snemanje oglasov.« Kot je povedal mladi podjetnik in tudi sam kreativec David Halb, ki igra v več glasbenih skupinah, je kombinacija podjetništva in v njegovem primeru ustvarjanja glasbe lahko zmagovalna.

 

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

»Najboljši glasbeniki so pravzaprav tudi močni podjetniki,« je dejal in to podkrepil s tem, da o tem pričajo tudi njihovi navadno nadpovprečni zaslužki. »Udejstvovanje na področju glasbe namreč zahteva tudi precej menedžiranja.« Njegovo prvo študentsko delo je bilo sicer risanje zemljevidov, nadaljeval je v oglaševalski industriji, obenem pa je napredovala tudi njegova glasbena pot, tako da je navsezadnje vse svoje veščine združil v start-upu Fastcast, saj je bila njegova ideja vselej ustvariti nekakšen zbirnik vseh del na enem mestu, za iskalce talentov pa kot zbirnik kandidatov.

 

V Fastcastu danes služijo s provizijami in spletnimi naročninami, je pa bila pot do tega zelo intenzivna. Podjetje so na začetku s 75 tisoč evri podprli zasebni vlagatelji, sredstva so dobili tudi od podjetniškega sklada, so pa bili tudi v pospeševalnem programu ABC pospeševalnika, kjer je bila po Halbovih besedah najpomembnejša podpora mentorjev, ki so Fastcastovi ekipi pomagali pri piljenju njihovega ne le pitcha, ampak tudi same podjetniške zgodbe, medtem ko so finančni del investicij namenjali predvsem za plačila IT-jevcev. »Je pa odprava strahu, pa naj gre za podjetništvo ali kaj drugega, najbolj ključna stvar za vsakega posameznika,« je mladim, ki so se zbrali na Innotalksu na 10. festivalu inovativnosti festINNO 2019, še položil na srce David Halb. »Pa ostanite kreativni!«

 

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik

 

Na koprski Fakulteti za management že desetletje prek festivala inovativnosti festINNO spodbujajo ustvarjalno razmišljanje, inovativnost, pridobivanje znanja in izkušenj, vztrajnost, svobodo in podjetnost. Udeleženci so tako tudi letos v sklopu delavnic, okroglih miz, predavanj, razprav in predstavitev, ki so potekale 14. maja, prisluhnili številnim domačim in tujim strokovnjakom, izkušenim podjetnikom in samim kreativnim študentom, med letošnjimi temami pa so bile virtualna in obogatena resničnost, 3D-tiskanje, intelektualna lastnina, blagovne znamke, poslovni modeli, socialno in trajnostno podjetništvo, pravni vidiki in pasti svetovnega spleta, ustvarjalnost in internacionalizacija poslovanja.

 

FOTO: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik